Ogłoszenie

STAN SZOPIEJ SKARBONKI NA DZIEŃ 07.11.2010: 60 PLN

Numer konta: 74 1020 1664 0000 3302 0172 5092

[Kontynuuj]

--------------------------------------------------------------------

Przekaż dotację na rzecz utrzymania strony

Lub wspomóż stronę klikając w poniższe przyciski

Agresja

Kupiłeś już szopa i nie wiesz co dalej?

Agresja

Postprzez Iwona » 8 sie 2010, o 10:09

Mamy problem z Tosią od kilku dni :roll: Otóż mała zrobiła się bardzo agresywna, atakuje nas i gryzie do krwi! Sytuacje takie mają miejsce tylko wtedy, gdy jej czegoś zabraniamy, np. odejdę na chwilę od kumputera, wracam i widzę, że Tosia już mi klawisze demontuje, to podchodzę do niej i grożąc jej palcem mówię głośno "nie", na co Tosia rzuca się z zębiskami na moją rękę i gryzie do krwi! Jak coś broi i idę w jej kierunku, to prycha i sapie. Gryzie tylko nasze dłonie, ale za to bardzo mocno, mam dłonie całe w drobnych rankach i siniakach. Wczoraj mieliśmy gości i ich też zaczęła atakować, robiła to w ten sposób, że podbiegała, ugryzła i uciekała gdzieś, gdzie się jej nie sięgnie np. za kanapę. Takie sytuacje mają miejsce 1-2 razy w ciągu dnia, poza tym Antonia jest bardzo kochana, przychodzi, przytula się, wylizuje nas itp... Nie wiem jak reagować na tą agresję, bo przecież jakoś reagować trzeba, bo inaczej mała pomyśli, że tak wolno jej robić. Raz spróbowałam ją złapać i za karę do transportera włożyć, to pogryzła mnie jeszcze bardziej i jakieś dziwne dźwięki przy tym wydawała, takie piski, krzyki. Co robić?
Iwona
Obeznany
Obeznany

Re: Agresja

Postprzez Prudence i Digital » 8 sie 2010, o 20:43

Mamy sporo do powiedzenia na ten temat. Jednak poczekamy, aż wypowiedzą się inni mający szopa od dłuższego czasu w domu...
Prudence i Digital

Postprzez Iwona » 9 sie 2010, o 15:39

Zenek też bywa agresywny?
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez kokos27 » 9 sie 2010, o 17:07

jeżeli chcesz wiedziec jak poskromić szopersa dzwon 511 234 697 :D
kokos27
Hodowca/skarbnik
Hodowca/skarbnik

Postprzez Iwona » 9 sie 2010, o 19:13

ok :) więc jutro pozwolę sobie na telefon ;)
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez xebyte » 9 sie 2010, o 19:57

Fajnie by było gdyby ktoś opisał to na forum, tak dla wiedzy innych.. ;)
xebyte
Administrator
Administrator

Postprzez Iwona » 13 sie 2010, o 17:55

mam nadzieję, że kokos nie pogniewa się, że napiszę tutaj co mi poradził a co działa na naszą Tosię ;)

Czyli tak, mała gryzie, to od razu palec ląduje głęboko w gardle i szybciutko na 5 minut do transportera, po tych 5 minutach wypuszczam ją z transportera i ignoruję, nie odzywam się do niej, nie patrzą na nią itp... po kilku minutach sama przychodzi i się podlizuje :D absolutnie nie wolno dawać klapsów, bo nie dość, że nie pomogą, to będą powodować jeszcze większą agresję, można "dać po pysku" i pstryczki w nos. Jak Antonia broi, to najpierw krzyczę, zazwyczaj reaguje, jak nie zareaguje, to wtedy do niej podchodzę i zabieram ją z tego miejsca i jeżeli mnie w tym czasie ugryzie (co zdarza się już coraz rzadziej), to stosuję metodę palec+transporter. W tej chwili nie ma już gryzienia do krwi, atakowania ani prychania (na mnie nie prycha, na męża jeszcze tak ;) ) pozwala się bez problemu zabrać i włożyć do transportera, wcześniej jak próbowałam ją zabrać to zostałam mocno pogryziona, nie mam też problemu z zabraniem jej jakiegoś przedmiotu, który "ukradła". Ważne jest, żeby szopers nie siedział w transporterze dłużej niż 5 czy 10 minut, bo później już zapomni dlaczego tam siedzi i nie będzie efektu. Powiem wam szczerze, że metody te stosuję dopiero kilka dni, a już widzę ogromną poprawę i mam nadzieję, że z czasem będzie już tylko lepiej.

Kokos dziękuję :)
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez schila » 19 lut 2011, o 00:30

Ile trwa ruja ? Maja dzis mnie tez ugryzla pare razy naszczescie nie jakos mocno ma ruje moze to dlatego?
schila
Początkujący
Początkujący

Postprzez marcin3450 » 19 lut 2011, o 19:22

ok 2 tygodn jak brak samca to nawet do 3 moze ja nosic
Wujek Szopek
marcin3450
Hodowca
Hodowca

Postprzez schila » 19 lut 2011, o 23:07