Uwaga bardzo ważne!!! Pytano mnie 1000.. razy czemu szopy a konkretnie szopice jeżdżą tyłkiem po czym się da. Odpowiadałam zazwyczaj tak, iż podstawa to należy odrobaczyć zwierzę, jeśli to zostało wykonane a szop nadal to robi to odpowiedź brzmi - jest to naturalny odruch samicy. Piszecie czy dzwonicie do mnie z pytaniami a ja odpowiadam tak jak umiem najlepiej, jednak dziś zaobserwowałam coś bardzo dziwnego a co właściwie jest oczywiste. Otóż kiedy brałam Tosię, Iwona uprzedzała mnie że należy ją jeszcze raz odrobaczyć bo była tylko 2-krotnie odrobaczana, a szop jak każde inne zwierzę jeśli ma glistę czynność tą należy powtarzać przez pół roku systematycznie. Dlaczego? ponieważ glisty są różne (
http://zwierzakbezpiecznywpodrozy.pl/mo ... cle&sid=35)(
http://www.pasozyty.com.pl/Glista-psia- ... canis.html) nie wiem czy wolno tak na forum jak coś Xebyte skasuje.
Ja Tosi nie odrobaczyłam głównie dlatego, że jest to półroczny szop, dla którego jestem obca i dopiero co się poznajemy. Nie ma mowy bym ją wzięła do weta (problemem jest raczej jazda w transporterze), ani by póki co wet ją u nas szczepił, odrobaczał czy ktokolwiek inny niż tylko ja i mąż. Staje się bardzo agresywna jeśli widzi mnie w innym ubraniu niż zwykle, czy jak jestem wyperfumowana (wiadomo boi się bo nie czuje mojego zapachu). W planach miałam odrobaczyć ją jak się pozwoli brać na ręce i pieścić i właściwie mogło by to być już teraz ale dziś zobaczyłam, że moja Nuka jeździ dupskiem dosłownie po wszystkim a nigdy tego nie robiła. Tzn. jak była mała albo jak wychodziła z kuwety żeby wytrzeć pupkę I TYLKO WTEDY nigdy więcej. A dziś jeździ identycznie jak Tosia. Wniosek sam się nasuwa - Nuka zaraziła się robakami, glistami od Tosi. Jaja glist są również na futrze a Nuka wylizuje Tosię jak matka szczenięta. Opisuję swój przypadek, żeby inni wiedzieli iż oznaka bardzo częstego wręcz nagminnego ocierania się o wszystko co zwierzak napotka świadczy właśnie o robakach. Glisty nie należy lekceważyć gdyż można się samemu zarazić a link, który wkleiłam opisuje dokładnie zagrożenia.