Ogłoszenie

STAN SZOPIEJ SKARBONKI NA DZIEŃ 07.11.2010: 60 PLN

Numer konta: 74 1020 1664 0000 3302 0172 5092

[Kontynuuj]

--------------------------------------------------------------------

Przekaż dotację na rzecz utrzymania strony

Lub wspomóż stronę klikając w poniższe przyciski

kamienie na zebach

Wszystko co związane z zdrowiem szopów.

kamienie na zebach

Postprzez pianka76 » 19 lut 2010, o 07:06

u moich trzech psów pojawił się kamień na zębach teraz z tym walczę choć dowiedziałam się że nie do końca uda mi się to usunąć.Czy szopy mają również takie problemy? Jak temu zapobiec ?
pianka76
Szopi Sponsor
Szopi Sponsor

Re: kamienie na zebach

Postprzez marcin3450 » 19 lut 2010, o 20:48

ja u swoich szopów nie zauważyłem wcale kamienia a często na ich żeby mam okazje patrzec jak daje im z reki daktyle wtedy biora łapkami do pyszczka i mlaskaja z głową podniesioną do góry nie wiem czy brak kamienia to też wynik dawania im niekiedy suchych bułek (podbieram żonie jak ususzy do mięsa mielonego :lol: )albo szucharków-nawet słodkie wtedy strasznie chrupia i tez mlaskają (na pierwszym miejscu u nich jest łakomstwo :lol: ),prawdopodobnie wtedy scieraja powstajacy sie kamień i przez to nie mam wcale problemów z nim.
Wujek Szopek
marcin3450
Hodowca
Hodowca

Postprzez Milli » 4 paź 2010, o 18:09

Nuka też nie ma, ale ja z racji na jej zdrowie a podaję jej dość często cząstki owoców czy warzyw surowych i z obawy na skręt kiszek, daję do picia wodę przegotowaną a wcześniej z filtra w temperaturze pokojowej.
Milli
Moderator
Moderator

Postprzez Dotka323 » 21 lis 2011, o 09:57

Mój Szajbuś wcina ostatnio żurawinkę (mieszam mu z chipsami bananowymi i orzechami). Podobno jest bardzo zdrowa zabija bakterie przyczyniające się do np.zapalenia pęchęrza ale też zapobiega osadzaniu się kamienia na zębach (tego typu teorię rozgłasza mój dentysta).
Nie przesadzam z tego typu smakołykami ale też nie zauważyłam by coś mu osiadało na ząbkach :)
Dotka323
Świeżak
Świeżak

Postprzez szopkowo » 8 gru 2011, o 18:30

Dotka będą wcinać i to z wielkim apetytem jednak uważaj z orzeszkami bo od nich szopy bardzo szybko tyją.

Pozdrawiam serdecznie,
Rafał

:arrow: http://www.szop-pracz.eu

Obrazek
szopkowo
Początkujący
Początkujący

Powrót do Zdrowie