Ogłoszenie

STAN SZOPIEJ SKARBONKI NA DZIEŃ 07.11.2010: 60 PLN

Numer konta: 74 1020 1664 0000 3302 0172 5092

[Kontynuuj]

--------------------------------------------------------------------

Przekaż dotację na rzecz utrzymania strony

Lub wspomóż stronę klikając w poniższe przyciski

Kastracja...

Wszystko co związane z zdrowiem szopów.

Kastracja...

Postprzez Prudence i Digital » 21 paź 2009, o 07:49

Po wielu konsultacjach oraz lekturze sporej ilości materiałów w necie podjęliśmy decyzję o kastracji naszego Zenonka... powodów było kilka:

1) Złagodzenie jego temperamentu - po kastracji spada poziom testosteronu w jego organizmie. Oczywiście nie jest to natychmiastowe, poziom ten spada przez ok. pół roku. Szopers przestaje chcieć dominować w "stadzie", staje się łagodniejszy i nie stawia się jak wcześniej.
2) Z tego samego powodu traci pociąg do samiczek i nie czuje dla niego niezrozumiałej potrzeby ucieczki.
3) Względy zdrowotne - np. zmniejsza się wydzielanej przez gruczoły przyodbytnicze wydzieliny, zmniejsza się ryzyko zatkania gruczołów.

Co prawda wiem, że nie będzie już ojcem, ale tak naprawdę nigdy nie miał być... Jest z nami i jest mu dobrze. Co do samego zabiegu - koszt kastracji to 250zł, zawieźliśmy go na rękach, zastrzyk usypiający i odebraliśmy chodzącego Zenka po dwóch godzinach. Ma założone trzy szwy, mocno zawiązane (samorozpuszczanie). Przez tydzień nie wolno mu się kąpać, w pierwszy dzień musieliśmy ograniczyć mu posiłki (zresztą sam nie miał apetytu). W dniu kastracji jak uprzedzał weterynarz, był trochę agresywny - zwierzęta mogą mieć halucynacje po środkach usypiających. Od zabiegu minęły już cztery dni, Zenek ma się świetnie, goi się "jak na psie :lol: ", cały czas skory do zabawy, i nawet słabiej gryzie ;) Jak na razie jesteśmy zadowoleni.
Prudence i Digital

Re: Kastracja...

Postprzez Volves » 21 paź 2009, o 15:07

bidulka...pozbawili go męskości :?
a tak serio to czasem trzeba... :D
Obrazek
Volves
Obeznany
Obeznany

Postprzez bogia » 5 sty 2010, o 21:53

Trochę spóźniony będzie mój post ,ale wczesniej nie mialam czasu pisac:) Diego był kastrowany jakies 2 tygodnie po Zenku,ktory ponoc jak powiedzial pan doktor mial bardzo silny uklad nerwowy i wybudzil sie zaraz po zabiegu... Jak sie okazalo Diego ma jeszcze silniejszy-zaczal sie wybudzac juz w czasie zabiegu!! Dostal znowu znieczulenie i poszedl lulu... Za to do weterynarza juz sie go nie da zaciagnac tak sie boi:( nawet w czasie dawania antybiotyku 2 dni po kastracji az sie posiusial ze strachu na widok igly. Kiedy odebralismy go po zabiegu bardzo chcial wyjsc z transportera,wiec go wypuscilismy,przenieslismy do legowiska,ale oczywiscie żaba zobaczyla ze mama lezy na lozku wiec uparcie walczac ze snem probowal sie na nie wdrapac.Wzielam go i polozylam sobie na brzuchu-i 2 godziny balam sie ruszyc zeby sie nie obudzil:) najgorsze bylo jak zaczelo puszczac znieczulenie- nerwy mu szalaly,miesnie sie spinaly i go rzucalo po pokoju,w ogole nad tym nie panowal :roll: Musielismy non stop walczyć z wylizywaniem szwów bo uparcie to robil, weterynarz powiedzial zeby mu majtki zalozyc :D Ale powiem wam- nie wiem czy mial je na sobie 5sekund.Teraz jest juz wszystko w porzadku,ze tak powiem jajka mu uschly i juz ich nie ma:) Co do wszelkich innych zmian jak np.slabsze gryzienie,nerwowosc itp. to w ogole ich nie zauwazylam:) Mam nadzieje,ze po prostu jeszcze troche trzeba poczekac.... :)
bogia
Początkujący
Początkujący

Postprzez pianka76 » 19 lut 2010, o 06:48

W jakim wieku kastrujemy lub sterylizujemy zwierzątko?
pianka76
Szopi Sponsor
Szopi Sponsor

Postprzez Milli » 9 kwi 2010, o 09:37

hej, a ja mam pytanie do opiekunów samiczek, czy ktoś już może sterylizował szopiczkę? Ja planuję moją Nukę wysterylizować, będę wdzięczna za wszystkie informację.
Milli
Moderator
Moderator

Postprzez Milli » 9 kwi 2010, o 09:39

a może wystarczy tylko zastrzyk? jak ktoś ma jakieś doświadczenie pod tym względem to doradźcie proszę ;)
Milli
Moderator
Moderator

Postprzez Iwona » 1 sie 2010, o 10:11

też jestem ciekawa jak wygląda sprawa sterylizacji dziewczynek :) w jakim wieku się ją przeprowadza itp... ktoś coś wie?
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez marcin3450 » 2 sie 2010, o 16:33

w zasadzie jesli juz ktos jest na to zdecydowany to czym wczesniej tym lepiej-bez stereotypów ze raz musi miec młode bo.........
Zabieg jak na dziewczynke troszke dłuższy niz u chłopaków jednak szybko sie to wszystko goi a mała czym mniejsza tym mniej to bedzie przezywac i tam drapac
Wujek Szopek
marcin3450
Hodowca
Hodowca

Postprzez Iwona » 2 sie 2010, o 17:27

Tośka zaczyna nam znaczyć, to znaczy tak myślę, bo obciera dupskiem różne rzeczy i zostawia mokry ślad, ale na zabieg u niej chyba jeszcze za wcześnie? Ma 4 miesiące. Jutro jedziemy do weta na wyciśnięcie gruczołów i z kociskiem do kontroli, to się zapytam jeszcze co nasza pani wet na to i ile nas taka przyjemność będzie kosztowała :geek:
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez VeronA » 7 wrz 2010, o 11:05

04.08.10 wykastrowałam szopa. Przed kastracją "gwałcił" maskotki i do tej pory to robi. Też się nie uspokoił ani trochę od tamtego czasu. To kwestia czasu, jego "przyzwyczajeń" czy coś mogło pójść nie tak? Weterynarz stwierdził po zabiegu, że wszystko poszło dobrze.
VeronA
Początkujący
Początkujący

Następna strona

Powrót do Zdrowie