Ogłoszenie

STAN SZOPIEJ SKARBONKI NA DZIEŃ 07.11.2010: 60 PLN

Numer konta: 74 1020 1664 0000 3302 0172 5092

[Kontynuuj]

--------------------------------------------------------------------

Przekaż dotację na rzecz utrzymania strony

Lub wspomóż stronę klikając w poniższe przyciski

klatka czy ulubiona kanapa

Kupiłeś już szopa i nie wiesz co dalej?

klatka czy ulubiona kanapa

Postprzez marcinaga » 12 cze 2010, o 05:11

Pare dni temu,kupilismy szopa dziewczynke ma na imie Ola,chcialam dowiedziec sie cos na temat klatki w ktorej chcemy ja zostawiac,kiedy wychodzimy z domu.
W szczegolnosci chodzi nam o rozmar,w tym momencie jej ulubionym miejscem do zasypiania jest kanapa,na ktorej jes duzo poduszek,zasypia miedzy nimi,nawet w nocy i przesypia do rana.
Chyba czuje sie przytulnie i bezpecznie bo ma dopiero 8 tygodni.
Ale co teraz :?:
Wchodzi do klatki ,kiedy jest na kanapie,ale kiedy kladziemy klatke na dywanie,to tylko sie w nie bawi....
i nawet nie zasnie.Najlepiej na podusiach ...
Prosimy o pomoc,bo ciezko znalesc taka informacje w ksiazkach.
marcinaga
Świeżak
Świeżak

Re: klatka czy ulubiona kanapa

Postprzez Iwona » 12 cze 2010, o 07:34

Moja Tosia ma teraz 10 tygodni, jest u nas od 3 tygodni i od początku śpi na kanapie, właśnie jak Twoja Ola między poduszkami, albo w kocu się chowa. W nocy śpi z nami ;) Najdłużej jak do tej pory została sama na 3h. Nie zamykaliśmy jej nigdzie, bo uznaliśmy, że nie będzie to dobry pomysł, bo mamy w mieszkaniu jeszcze dwa koty, które wszędzie wchodzą i na pewno by się do niej dobijały ;) W ciągu dnia Tośka bardzo dużo śpi, uaktywnia się wcześnie rano i późnym popołudniem, więc zostawiamy ją w ciągu dnia bez obaw. Raz tylko wykopała trochę ziemi z dwóch kwiatków :) Nie wiem czy zamykanie w klatce czy transporterze jest dobrym pomysłem, chyba lepiej byłoby w jakimś osobnym pokoju, w którym nie może za bardzo nabroić.
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez Prudence i Digital » 12 cze 2010, o 11:02

Wiem że to dla Was będzie bardzo trudne, ale ... szop nie powinien (przynajmniej przez pierwsze dwa lata) spać z Wami w łóżku. Niestety w ten sposób udowadniacie mu, że ma wysoki "status w stadzie". Jakie mogą być tego konsekwencje, przekonaliśmy się już sami - zresztą nie tylko my, Bogna i Kokos tak samo... Wasze kochanie szopiątko w pewnym momencie będzie chciało być alfą w stadzie, i w takim wypadku będzie miało do tego prawo - łóżko należy do niego, a nie do Was.

Należy go uczyć spania osobno - łóżko jest Wasze i tylko Wasze. On się tam może położyć w ciągu dnia, pobawić zabawkami, ale w nocy - nie ma tam wstępu. Jak Was kiedyś upier... o trzeciej w nocy to zrozumiecie to aż nadto dosłownie... :)

Co do miejsca do spania - my nie mamy osobnego pokoju, który należał by tylko do niego (Zenka)... Jak dawał za bardzo po d..., zamykaliśmy go w transporterze. Gorąco polecamy ten model - jest IDEALNY rozmiarowo dla dorosłego szopka do transportu, BAAARDZO wytrzymały i nie ma możliwości żeby zwierzak go otworzył - http://allegro.pl/item1050814474_trixie_transporter_vari_iv_tx_39751_promocja.html
Kupiliśmy mu także budę z drapakiem, i tam sypia w spokoju.

Na koniec - pamiętajcie o tym, że na razie macie BARDZO MŁODZIUTKIE szopy. Ale one lada moment podrosną, nawet nie zauważycie kiedy... I nic nie będzie jak dawniej :twisted: :D
Prudence i Digital

Postprzez kokos27 » 12 cze 2010, o 16:25

co racja to racja.albo wolny pokoik albo klatka,co najmniej 2 m2 i do samego sufitu my taką zrobiliśmy i skutkowała.ale pozatym mają cały pokój 20 m2 dla siebie :D
kokos27
Hodowca/skarbnik
Hodowca/skarbnik

Postprzez marcinaga » 13 cze 2010, o 02:49

Jestem bardzo zaskoczona cenami klatek ,ktore wyslales :shock:
Mieszkamy w Chicago,i u nas mozna kupic podobna za polowe ceny
marcinaga
Świeżak
Świeżak

Postprzez Prudence i Digital » 13 cze 2010, o 08:39

No na pewno :) Vari-kennel to amerykański producent, transportery są importowane u nas z USA więc w Chicago MUSI być taniej :) My tak czy inaczej bardzo polecamy tego producenta, jak pooglądacie programy na Animal Planet to właśnie klatki i transportery tego producenta tam królują.
Prudence i Digital

Postprzez pianka76 » 14 cze 2010, o 16:50

Gabi miejscem do spania w nocy wybrała sobie łazienkę, śpi sobie w niewielkim koszyczku.Bywają też takie chwile kiedy idzie tam za karę na 5-10 min.Przemyśli sprawę i jest różnica. ;)
pianka76
Szopi Sponsor
Szopi Sponsor

Postprzez schila » 19 lut 2011, o 00:26

Moja Maja spi w lazience ma zrobiony taki kojec do polowy lazienki z drewna i tam spi.Przez tydz krzyczala strasznie a teraz wkladam jej jedzenie i jest cisza :D Mam nadzieje ze sie przyzwyczai i bedzie wiedziec ze to miejsce jest do spania... :)
schila
Początkujący
Początkujący

Powrót do Pierwsze kroki