Ogłoszenie

STAN SZOPIEJ SKARBONKI NA DZIEŃ 07.11.2010: 60 PLN

Numer konta: 74 1020 1664 0000 3302 0172 5092

[Kontynuuj]

--------------------------------------------------------------------

Przekaż dotację na rzecz utrzymania strony

Lub wspomóż stronę klikając w poniższe przyciski

Kilka pytań

Masz wątpliwości co do kupna szopa?

Kilka pytań

Postprzez szopek97 » 27 sty 2012, o 10:36

Mam kilka pytań co do szopów. Próbowałem poszukać na nie odpowiedzi w internecie niestety o szopach głucho.
1.Czy szop musi koniecznie mieć swój własny pokój lub/i woliere zewnętrzną? Odnosząc się do już jednej takiej wypowiedzi na forum powiem że mieszkam w 65m mieszkaniu. Na tym obszarze żyja 3 osoby. Szopek normalnie spędzał by dnie w mieszkaniu, lecz na noc lub gdy zostawał by sam byłby zamykany w wolierze zbudowanej w mojej sypialni. Mam niesamowity dryg do tego typu majsterkowania więc wiem że wykonanie takiej klatki to dla mnie nie problem. Czy może być w takiej klatce? Jak duza ma ona być(od podłoogi do sufitu ale jakie inne wymiary)?
2. Jak szopek reaguje na inne zwierzęta(wiem z każdym jest inaczej) a mianowicie psa(Bardzo towarzyski i spokojny w stosunku do zwierząt jak i do ludzi owczarek szetlandzki)?
3.Jakiś dobry weterynarz w Warszawie?
4. Czy mogę mieś drewniana witrynę za szklanymi drzwiami pełną porcelany jeśli zabezpiecze ją przed otwieraniem?
5.Znacie jakiś hodowców którzy planują mieć młode w tym roku?
6.Ostatnie i najważniejsze. Czy to forum jeszcze działa?
szopek97
Świeżak
Świeżak

Re: Kilka pytań

Postprzez Jooanna » 27 sty 2012, o 16:27

Jeśli chcesz się czegoś dowiedziec to mój mail asiag123l@02.pl pozdrawiam Joanna
Jooanna
Początkujący
Początkujący

Postprzez szopek97 » 27 sty 2012, o 17:10

Wiesz tego co tam napisałem chciałbym się dowiedzieć :) I jeszcze jedno ile kosztuje miesiecznie utrzymanie szopa?
szopek97
Świeżak
Świeżak

Postprzez xebyte » 27 sty 2012, o 22:00

Zapraszam do lektury forum - wiele odpowiedzi na Twoje pytania znajduje się w postach napisanych przez użytkowników. A forum jak widać działa, tylko ludzi tu mało ;)
xebyte
Administrator
Administrator

Postprzez szopek97 » 27 sty 2012, o 23:30

Na forum przeczytałem już wszystko ale niektóre zagadnienia sa niejasne. Tak temat witryny był już poruszany ale ja sie pytam o zabezpieczenia
szopek97
Świeżak
Świeżak

Postprzez szopek97 » 28 sty 2012, o 10:15

Ach rzeczywiście pominąłem jeden cały dział. Więc interesują mnie już tylko te rzeczy:
-Ile kosztuje miesięczne utrzymanie szopa?
-Znacie jakiś hodowców którzy planują mieć młode w tym roku?
szopek97
Świeżak
Świeżak

Postprzez Jooanna » 28 sty 2012, o 12:14

:lol: Nic nie wiesz :D dowiesz się dopiero jak będziesz miał szopa w domu.To wszystko nie jest takie proste jak się wydaje.Jeśli mieszkasz w mieszkaniu to kup sobie drugiego psa.Szop potrzebuje atrakcji ruchu i zabaw.Zamkniety będzie cierpiał .A jak będzie chodił po mieszkaniu to bedziesz musiał mieć go cały czas na oku.Nasz nie gryzie wcale jest kochany ale cały czas jest z kimś bo jak zostaje sam to płacze.My mamy dom 200m2 i w jednej części mieszka moja mama ,gdy wychodzimy Maniek zostaje u niej.Tyko noce spędza w transporterze ale on spi zawsze od 21 do 8 rano , tak było od początku.Jak nie spotkasz się z kimś kto ma szopa i nie zobaczysz na własne oczy to się nie dowiesz.Nasz ma ogród,drzewo ,rzekę 30 m od domu więc nudy nie ma.Syn ma 13 lat i się nim opiekuje.Czasem latem zostaje w wolierze na góra dwie godziny na dobę.Maniek załatwia się do kuwety ale często ma póżniej brudne futerko i wyciera tyłek o co się da.Z tego powodu już wie,że po toalecie trzeba mu umyć to i owo bo ineczej zafajda wszystko.I to nie jest wina robaow jak ktoś może twierdzić nic podobnego.I sto innych rzeczy można tu jeszcze pisac.Porozmawiaj z kimś albo odwiedż kogoś kto ma szopa.Mańka kocham strasznie ale to nie jet pies,ze będzie leżał on będzie całczas w ruchu. Nie wiem jak będzie gdy będzie starszy może to sie zmieni kto wie.To jest zwierze dla kogoś kto ma dużo czasu,potrafi poświecić wiele dla pupila,jest wyrozumiały ,wytrwały .Pozdrawiam
Jooanna
Początkujący
Początkujący

Postprzez szopek97 » 29 sty 2012, o 11:30

Bardzo dziękuję za tak długą odpowiedź. Wiem że szop to wiele wyrzeczeń udręk i nowych obowiązków. Jestem świadom że to nie jest jakaś świnka morska która może spędzić życie w klatce. Może źle to napisałem. Szopek byłby zamykany tam gdy śpi i gdy kogoś nie będzie w domu, co się bardzo rzadko zdarza, wiem że będzie musiał być pod stałym nadzorem. Wiem że szopek to wiele godzin zwątpienia strachu czy smutku lecz jestem na to gotowy( lub przynajmniej tak mi się wydaje). A co do moich pytań to zostało mi jeszcze dwa. Czy jest lub znacie jakiegoś hodowce który planuje mieć młode w tym roku? Co lepsze na kuwete tak zwykła czy tak jak niektórzy pisali że szop potrzebuje chwili prywatności więc transporter?
szopek97
Świeżak
Świeżak

Powrót do Przed kupnem