Ogłoszenie

STAN SZOPIEJ SKARBONKI NA DZIEŃ 07.11.2010: 60 PLN

Numer konta: 74 1020 1664 0000 3302 0172 5092

[Kontynuuj]

--------------------------------------------------------------------

Przekaż dotację na rzecz utrzymania strony

Lub wspomóż stronę klikając w poniższe przyciski

Szopik w bloku?

Masz wątpliwości co do kupna szopa?

Szopik w bloku?

Postprzez Kami444 » 31 lip 2010, o 09:46

Witam!
Mam w planach, w przyszłym roku, zakupić szopa. Jednak najpierw odczekuję od Was kilku porad, odpowiedzi na nurtujące mnie pytania...

1 - Czy szop nadaje sie do mieszkania w bloku, w mieszkaniu o metrażu 40m2... 2 pokoje służące już obecnie za sypialnie, miejsce na kuwetę i zabawę znajdzie na pewno.. to bez obaw.
2- Czy łatwo przestawiają się na tryb dzienny?
3 - Czy istnieje szansa, na wychowanie spokojnego i nie łobuzującego zbytnio szopka?
4 - Czy branie szopa przed maturą to dobry pomysł ?

Będę wdzięczna za choć część odpowiedzi i porad...
Kami444
Świeżak
Świeżak

Re: Szopik w bloku?

Postprzez Prudence i Digital » 31 lip 2010, o 10:22

Kami444 napisał(a):1 - Czy szop nadaje się do mieszkania w bloku, w mieszkaniu o metrażu 40m2... 2 pokoje służące już obecnie za sypialnie, miejsce na kuwetę i zabawę znajdzie na pewno.. to bez obaw.

Oczywiście szop nadaje się do trzymania w mieszkaniu. Pytanie tylko czy będzie miał wystarczająco miejsca dla siebie. Musi mieć swój kąt - miejsce na swoje "gniazdo", gdzie nikt mu nie będzie przeszkadzał. Piszesz o dwóch sypialniach - ile osób mieszka w tym metrażu ?

Kami444 napisał(a):2- Czy łatwo przestawiają się na tryb dzienny?

Nie tak łatwo... ale nic nie jest niemożliwe :)

Kami444 napisał(a):3 - Czy istnieje szansa, na wychowanie spokojnego i nie łobuzującego zbytnio szopka?

Istnieje jak najbardziej, ale zajmie Wam to dwa lata.

Kami444 napisał(a):4 - Czy branie szopa przed maturą to dobry pomysł ?

Pytanie czy będziecie mieć dla niego czas - a to bardzo ważne. Praczuny wymagają od nas sporej ilości poświęconego czasu na zabawę i spacerki.
Prudence i Digital

Postprzez Kami444 » 31 lip 2010, o 10:52

Osób mieszka dwie.. Ja i moja mama... Także miejsca nie powinno mu brakować na zabawy.. Z tego co czytam to chyba lepiej zdecydować się na szopka już po maturze, bo szkoda, żeby cierpiał z powodu mojego braku czasu...
Kami444
Świeżak
Świeżak

Postprzez Prudence i Digital » 31 lip 2010, o 16:40

Z tego co pamiętam matury są maj - czerwiec, więc jest to akurat ten okres, kiedy należy przyjąć szopena do siebie. Więc myślę, że nie będzie problemu - jak mama będzie mieć też czas dla niego, to czemu nie :)
Prudence i Digital

Postprzez Iwona » 1 sie 2010, o 09:44

My mamy szopa w bloku, mamy mniejsze mieszkanie od Ciebie, a oprócz szopa mieszkają z nami jeszcze dwa koty i nie narzekamy na ciasnotę, wszyscy i tak siedzimy zawsze w jednym pokoju ;) jeżeli będziesz wychodzić na spacery ze swoim szopikiem, to wyszaleje się na dworze. Po zdaniu matury pewnie pójdziesz na studia, więc zastanów się, czy będziesz mieć czas dla swojego "pupilka" :twisted: szopy są bardzo absorbujące. Z szopem nie jest tak jak z psem, czy z kotem. Szop to taka małpka z ADHD, która wszędzie wejdzie i wszystko weźmie w swoje ciekawskie łapki. Jak tylko się odwrócisz siedząc przy stole, to od razu ściągnie Ci coś z talerza, albo zrzuci szklankę. Zastanów się czy masz całą masę cierpliwości i samozaparcia. Szopy są cholernie uparte, jak coś sobie postanowią, to tak będą kombinować, aż cel osiągną. Musisz mieć świadomość tego, że te zwierzątka potrafią się po wszystkim wspinać, wszystko ruszają. Jeżeli masz w domu kwiaty, to będziesz musiała się z nimi pożegnać, z pólek i parapetów będzie musiało zniknąć absolutnie wszystko.Szop otworzy ci szufladę, szafkę i weźmie sobie z niej co będzie chciał. Otwarcie zamka też nie stanowi dla niego żadnego problemu. Nasza Tosia ma dopiero 4 miesiące, a już dała nam ostro w kość. Wykopała ziemię ze wszystkich kwiatów, zbiła dwie doniczki ( już się z kwiatkami pożegnaliśmy), odrywa wszystkie listwy przypodłogowe, przegryza kable, ściąga szklanki ze stołu itp... Wychodząc z domu musimy obejść całe mieszkanie i pochować to, co się da, nic nie może zostać na stole, blacie w kuchni czy parapecie, bo stanie się zabawką Tosi. Sądzę, że mimo tego co my tu piszemy i tak kupisz szopa, kierując się jego słodkim wyglądem. Ja też czytałam różne opinie, o tym jakie szopy szkody potrafią wyrządzić, jakie są uparte i niesforne, a i tak chciałam mieć szopa. Powiem Ci szczerze, że gdybym teraz miała się drugi raz zdecydować, to gruuuuubo bym się zastanowiła...
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez marcin3450 » 1 sie 2010, o 09:56

Hehehehe zatem szopy uczą nas porządku w domu i po wyjściu z mieszkania spokojnie możemy wrócić nawet z teściową napotkaną przypadkiem na zakupach bez obawy ze sobie źle pomyśli. :lol: :lol: :lol: :lol:
Wujek Szopek
marcin3450
Hodowca
Hodowca

Postprzez Iwona » 1 sie 2010, o 10:00

oj Marcinie, nie do końca :lol: Tosia i tak znajdzie sobie coś, czym naśmieci :lol:
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez Prudence i Digital » 1 sie 2010, o 12:01

Oj Marcinie grubo się mylisz :) Zostawisz mieszkanie w idealnym porządku, a wrócisz jak po przejściu tornada :twisted:
Prudence i Digital

Postprzez Iwona » 2 sie 2010, o 07:15

zostawiłam na chwilę komputer bez opieki i już mam 2 klawisze z klawiatury wydłubane :twisted: jeden znalazłam, ale drugi nie wiem gdzie jest :?:
Iwona
Obeznany
Obeznany

Postprzez Prudence i Digital » 2 sie 2010, o 09:38

Iwona napisał(a):zostawiłam na chwilę komputer bez opieki i już mam 2 klawisze z klawiatury wydłubane :twisted: jeden znalazłam, ale drugi nie wiem gdzie jest :?:

Zostawiłem na chwilę słuchawkę bluetooth bez opieki... Obudowę słuchawki znalazłem w kilku częściach w misce, głośniczka do dziś nie znaleziono...
Prudence i Digital

Następna strona

Powrót do Przed kupnem